Despre avocati si munca acestora

In România, avocatul este persoana licențiată în știinte juridice care, ulterior, este admisă în profesie, în baza unui examen organizat de baroul în care intenționează să profeseze. După admiterea în profesie, avocatul poartă titlul profesional de avocat stagiar, urmând a fi înscris pe Tabloul avocaților stagiari. La înscrierea în barou, avocatul depune un jurământ într-un cadru solemn. După efectuarea stagiului obligatoriu de 2 ani, avocatul stagiar trebuie să susțină un examen de definitivat organizat de barou, în urma căruia avocatul este înscris pe Tabloul avocaților definitivi.

În principal, activitatea avocatului se realizează prin consultații cu caracter juridic și prin asistență sau reprezentare în fața instanțelor judecătorești sau a altor organe de jurisdicție.

În exercitarea profesiei, avocatul este independent și se supune numai legii, statutului profesiei și codului deontologic. El promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului.

Am o colega in Arad, care a divortat prin instanta si a avut nevoie de avocat Arad, pentru a o putea reprezenta in proces cu fostul ei sot. Cineva i-a spus ca are nevoie de un avocat civil, pentru solutionarea divortului.

Dreptul civil este acea ramură de drept ce reglementează relațiile social-patrimoniale și nepatrimoniale stabilite între persoane fizice și/sau juridice ce se află pe poziții de egalitate juridică, chiar daca una dintre părți este statul (ca persoană privată și nu ca autoritate publică). În categoria raporturi patrimoniale, vorbim de drepturi reale – dreptul de proprietate publică, dreptul de proprietate privată, dezmembrăminte ale dreptului de proprietate, precum dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitație, dreptul de servitute, dreptul de superficie, de obligații – gestiunea frauduloasă, îmbogățirea fără justa cauză, plata nedatorată.

În categoria raporturilor nepatrimoniale, discutăm despre elemente de identificare ale unei persoane – numele, domiciliul, reședința, acte de stare civilă, de existența și integritatea fizică și morală a unei persoane – dreptul la onoare, dreptul la demnitate, dreptul la libera exprimare, dreptul la propria imagine. Pentru a putea rezolva problema ei, prietena mea a apelat la un cabinet de avocat, unde a fost trimisa de o ruda apropiata. Spre marea ei mirare la cabinet de avocat, a intalnit un fost coleg din liceu, carea a urmat cariera de avocatura. In acel moment a fost foarte incantata, deoarece s-a simtit mult mai bine, pentru ca a  putut vorbi mai familiar cu un avocat in Arad, care sa-i poata explica mai in detaliu si mult mai apropiat ce parghii sa folosesca pentru a obtine castig de cauza.

Deși avocații au o formare juridică generală, complexitatea tot mai mare a aspectelor de drept, generată de evoluția societății, a impus specializarea acestora pe diferite ramuri de drept (drept comercial, drept civil, drept penal, drept fiscal etc) sau pe categorii de activități:

 • avocați de consultanță care acordă consultații cu caracter juridic;
 • avocați pledanți care asistă sau reprezintă persoanele fizice sau juridice în fața instanțelor judecătorești.

Primirea în profesie se obține numai pe baza unui examen organizat de barou. În România sunt înscriși în barouri cca. 21.000 de avocați.

La începutul exercitării profesiei, avocatul efectuează în mod obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, timp în care are calitatea de avocat stagiar. După efectuarea stagiului, avocatul stagiar va susține examenul de definitivare.

Calitatea de avocat încetează prin renunțarea scrisă la exercițiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s-a luat măsura excluderii din profesie ca sancțiune disciplinară sau dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.

Una dintre principalele arii de activitate ale avocaților din cadrul Departamentului de Litigii este Dreptul Penal. Această practică a fost dezvoltată încă din primii ani ai activității noastre și a ajuns, în prezent, să reprezinte un domeniu de referință pe piața juridică din România, fiind recunoscută ca atare și de către elita de business din România. Clienții noștri se pot baza pe gândirea curajoasă și creativă a avocaților noștri pentru a rezolva cele mai complexe probleme juridice cuprinzând riscuri și implicații de natură penală. De-a lungul anilor, am dovedit iscusința cu care alegem cea mai potrivită echipă de avocați pentru clienții noștri, câștigătoare atât în sala de conferință cât și în sala de judecată.

Munca unui avocat penal în domeniul dreptului penal implică reprezentarea clienților în dosarele penale sau asistarea acestora în toate tipurile de litigii, cum ar fi: criminalitatea „gulerelor albe”, fraude economice, corupție, spionaj economic, infracțiuni informatice și privind comerțul electronic, crima organizată, abuz și neglijență în serviciu, spălarea banilor, încălcarea secretului profesional, infracțiuni privind proprietatea intellectuală etc. Societatea noastră a asistat și reprezentat clienți atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată în dosare care au privit atât persoane fizice, cât și juridice.

Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat, cu ocupațiile care lezează demnitatea și independența profesiei de avocat sau bunele moravuri și cu exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerț. Sa fi un bun avocat Arad insemna a avea o prestanta, clauze castigate, cineva care respecta legea si actioneaza intr-un temei legal conform normelor.

Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu: calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau județene, cu activități și funcții didactice în învățământul juridic superior, cu activitatea literară și publicistică, cu calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare și lichidare judiciară, în condițiile legii.

Pentru activitatea sa profesională, avocatul are dreptul să perceapă un onorariu. Onorariile se stabilesc liber între avocat și client. Legea română interzice fixarea de onorarii minime, recomandate sau maxime de către organele profesiei, de către formele de exercitare a profesiei de avocat sau de către avocați. Onorariile sunt stabilite în raport de dificultatea, amploarea sau durata cazului. Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre următoarele elemente:

 1. timpul și volumul de muncă solicitată pentru executarea mandatului primit sau activității solicitate de client;
 2. natura, noutatea și dificultatea cazului;
 3. importanța intereselor în cauză;
 4. împrejurarea că acceptarea mandatului acordat de client îl împiedică pe avocat să accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, dacă această împrejurare poate fi constatată de client fără investigații suplimentare;
 5. notorietatea, titlurile, vechimea în muncă, experiența, reputația și specializarea avocatului;
 6. conlucrarea cu experți sau alți specialiști impusă de natura, obiectul, complexitatea și dificultatea cazului;
 7. avantajele și rezultatele obținute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat;
 8. situația financiară a clientului;
 9. constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acționeze pentru a asigura servicii legale performante.

Cel ce se va ocupa de interesele dvs. trebuie, pe lângă experiență, să aibă și preocuparea de a fi mereu la curent cu ultimele reglementări juridice care vă privesc în mod direct si personal.
Un bun avocat penal Arad va căuta mereu să se folosească de toate cunoștințele și experiența sa pentru a vă minimiza pierderile și maximiza câștigurile în cazul unui litigiu, indiferent de natura lui.
Orientarea în primul rând spre rezultate crește atât experiența cât și prestigiul unui avocat bun.

Fiecare caz este important pentru noi, atentia acordata detaliilor, incadrarii juridicie si aspectelor particulare fac necesara programarea unei consultatii pentru a cunoaste modul ideal in care ne raportam la situatia de drept supusa atentiei noastre.

De asemenea, acordam asistenta juridica in timpul urmarii penale si in timpul judecatii in orice instanta. Fiecare caz este tratat cu maxima atentie si confidentialitate.

Desi apara partea vatamata intr-un proces, totusi avocatul nu trebuie sa devieze de la litera legii si trebuie sa dispuna de o deosebita pricepere, in analizarea cazului in toata diversitatea sa.

Orice avocat este chemat sa pledeze pentru apararea celui care l-a angajat, dar el nu poate incalca normele morale si etice, deoarece si el este om cu constiinta, care trebuie sa fie multumit de prestatia sa, dincolo de avantajul banesc de care ar putea beneficia.

Orice individ care are o problema justitiara, civila sau penala apeleaza la un cabinet de avocat, unde este indrumat spre o persoana juridica competenta.

Imi amintesc cu regret de o intamplare reala din viata tatalui meu, care a fost pus in situatia de a se prezenta la un proces de partaj, cu fratele sau. Au fost prezentate toate documentele care atestau dreptul la mostenire al celor doi frati. Din cauza unor marturii, care s-au dovedit in cele din urma false, tatal meu a beneficiat doar de o parte din intregul care reprezenta mostenirea.

Nemultumit fiind de rezolutia data, procesul a fost mutat la Arad, la un avocat civil, din zona. Acolo a aflat ca ei se ocupa si de fapte penale. Deci cand aveti o problema apelati la un avocat penal Arad, care va rezolva problema corect , in temei legal si cu promptitudine. Uite ca sa produs si minunea mult asteptata…procesul s-a finalizat cu succes si in baza legii mostenirea a fost impartita in doua parti egale, asa cum este normal si logic, cand este vorba de doi frati.

Orice problema ati avea, aveti incredere in cei care apara legea, pentru ca dincolo de legea justitiara, exista o lege divina, care guverneaza intregul univers si care este intr-adevar solutia corecta.